Stemmen & Onderhoud van een Piano

Waarom een piano laten stemmen?

Pianosnaren worden onder een enorme spanning bespannen, gemiddeld 90 kilogram per stuk. Dus zelfs als de piano niet wordt bespeeld, zullen de snaren en stempinnen geleidelijk spanning verliezen en zal de piano ontstemd raken.

Piano’s worden best jaarlijks gestemd. Tijdens een stembeurt wordt meteen ook de staat van de piano en de mechaniek gecontroleerd.

Wat gebeurt er bij het afstemmen?

Afstemmen verwijst naar alle technische onderhoudstaken die nodig zijn voor een piano. Het stemmen van de piano vormt daarvan slechts een deeltje.
De eerste stap is controle van alle mechanische onderdelen van de piano. Hier worden onderdelen vervangen of hersteld indien nodig. Pas daarna volgt de regulatie: hier worden kleine aanpassingen aan het toetsenbord en de actie doorgevoerd om klank en aanslag gelijkmatig te maken. Daarna kan gestemd worden en geïntoneerd. Dat laatste omvat het balanceren van het volume, de toon en het ‘vormen’ van het het klank verloop van de laagste tot de hoogste tonen. Hiervoor wordt het hamervilt aangepast door het met naalden te prikken.

Zelf een piano stemmen? Liever niet!

  • Noten moeten worden gestemd zodat ze nauwkeurig en stabiel zijn. Het is één ding om een ​​noot op de gewenste toonhoogte te krijgen, het is iets anders om de toonhoogte te behouden. Pianosnaren houden veel meer spanning vast dan pakweg gitaarsnaren, dus het stabiliseren van de toonhoogte vereist meer nuance dan alleen het draaien aan de stempin.
  • Snaren kunnen breken als je onervaren bent, en het vervangen ervan vereist specifiek gereedschap en expertise. Hoewel dit meestal kan worden verholpen door afzonderlijke snaren te vervangen, moet u uw piano mogelijks opnieuw besnaren als u veel snaren breekt .
  • In de stembalk kunnen stempinnen los komen te zitten. Na verloop van tijd kan de pin zo los raken dat de snaar niet kan worden gestemd. Als er te veel pinnen los zitten, kan de piano onstembaar zijn zonder grondige reparaties.

Het proces van de pianostemming


Eerst wordt een ​​enkele snaar vanaf het middelste octaaf gestemd. Daarna worden de andere snaren van diezelfde noot gestemd.
Van daaruit worden alle noten in het middelste octaaf gestemd en wordt het ‘temperament’ gelegd via een complex systeem van ‘zwevingen’ of ‘beats’ tussen de verschillende intervallen (sixt, terts, kwart, kwint).
Via kwinten, kwarten en octaven worden uiteindelijk de tonen boven en onder het middelste octaaf gestemd.

Waarom uw piano laten stemmen bij een professionele stemmer zoals Kint Pianos in Gent?

Elke noot op de juiste manier gestemd krijgen vereist een speciale vaardigheid. Pianostemmers horen niet slechts één noot wanneer ze een pianotoets aanslaan; ze horen een reeks frequenties—"harmonieken” of “boventonen”— die mee resoneren met de grondtoon.

Er zijn jaren ervaring vereist vooraleer een professionele stemmer consistente stemmingen levert. Bij Kint Pianos wordt hoofdzakelijk op gehoor gestemd. Eventuele elektronische apparaten zijn slechts aanvulling ter extra controle. Hierdoor halen we de best mogelijke klank uit uw instrument.

Hoeveel kost een professionele stemming?

Bij Kint Piano’s kost een piano stemming 89 euro incl. BTW.
Om de toon en kwaliteit van uw piano te garanderen raden wij aan om één of twee keer per jaar de piano te laten stemmen.

U kan verdere informatie terugvinden over de professionele stemming van Kint Pianos of een afspraak maken via volgende link:
https://www.kintpianos.be/piano-stemmen


Piano restauratie Kint PianosPiano restauratie

KINT PIANOS

T +32 479 316 530‬
T +32 498 840 003‬

E info@kintpianos.be

Klapeksterstraat 1A
9000 Gent
Bekijk op Google Maps
Toonzaal te bezichtigen na afspraak

Facebook
Instagram